0700 17 340

info@novavarna.com

ул. Вяра 7

гр. Варна, кв. Възраждане

Последвайте ни
Качество на обслужване – Клиника НОВА Варна
fade
5011
post-template-default,single,single-post,postid-5011,single-format-standard,mkd-bmi-calculator-1.0,mkd-core-1.1,medigroup-ver-1.1,mkd-smooth-scroll,mkd-smooth-page-transitions,mkd-ajax,mkd-grid-1300,mkd-blog-installed,mkd-header-type1,mkd-sticky-header-on-scroll-up,mkd-default-mobile-header,mkd-sticky-up-mobile-header,mkd-dropdown-default,mkd-full-width-wide-menu,mkd-header-minimal-in-grid-border-disable,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Качество на обслужване


Качество на обслужване

качество на обслужванеДанните на ведомството сочат, че през миналата година са били подадени над 9 хил. запитвания, сигнали, жалби и молби за съдействие на създадената в края на 2010 г. „гореща“ линия.Немалка част от хората са изразявали недоволство от непрофесионално отношение на лекарите и медицинския персонал към пациентите и от отказан достъп до медицинска помощ. Подадени са и много сигнали за нерегламентирано плащане на медицински услуги – принуждаване към избор на екип, предоставяне на дарения на болниците, неуточнени цени на медицинските консумативи, посочват от здравното министерство.

Пациенти са се оплаквали също така, че не им е предоставяна информация за хода на лечението им, предстоящите манипулации, възможните рискове от тях и от прилагането на различни лекарствени продукти и други.

Ние от КЛИНИКА НОВА, искаме нашите пациенти да получават качествено обслужване и помощ, а за да постгнем тези цели, имаме нужда от Вашите препоръки, предложения и критики.

Share