0700 17340

info@novavarna.com

ул. Вяра 7

гр. Варна, кв. Възраждане

Последвайте ни

Биорезонансна диагностика

Клиника НОВА Варна  >  Uncategorized   >  Биорезонансна диагностика
ВТОРИЯТ МОЗЪК И ВРЪЗКАТА МУ С НАШЕТО ЗДРАВЕ

 „ВТОРИЯТ МОЗЪК“ И ВРЪЗКАТА МУ С НАШЕТО ЗДРАВЕ

Има много специална връзка между червата и мозъка. Те образуват т.нар чревно-мозъчна ос.

По нея се предават биохимични сигнали от стомашно-чревния тракт до централната нервна система и обратно. Този обмен на информация се случва през:

 • Невроендокринната и невроимунната системи;
 • Оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречни жлези;
 • Симпатиковия и парасимпатиковия дял на автономната нервна система;
 • Ентеричната нервна система;
 • Вагус нерва;
 • Чревния микробиом.

Установено е, че червата изпращат биохимични сигнали до мозъка по невроендокринната и невроимунната системи, както и с помощта на вагус нерва. Комуникацията се подпомага от някои микробно извлечени молекули, като късоверижни мастни киселини, вторични жлъчни киселини и триптофанни метаболити. Тези молекули предават сигналите, като си комуникират с ентероендокринни клетки, ентерохромафинови клетки и мукозната имунна система.

Някои от тези молекули имат способността да преминават чревната бариера и да навлизат директно в кръвния поток. Освен да генерира тези молекули, които активират централната нервна система, чревната микробиота може самостоятелно да синтезира някои видове невроактивни вещества, като:

 • Серотонин;
 • Допамин;
 • Хистамин;
 • Гама-аминобутирова киселина (ГАБА);

Друг важен метод за сигнализиране на мозъка от червата е стомашната ендокринна система.

Тя може да произвежда над 20 различни вида сигнализиращи молекули. Те се отделят при химичен или механичен стимул, достигат до кръвообращението и през кръвопотока – до централната нервна система.

Последна, но не и по важност е ентеричната нервна система. Тя е дял от нервната система, който може да оперира автономно. Именно заради независимостта й я наричаме „ВТОРИЯТ МОЗЪК“.

Тя комуникира с централната нервна система през парасимпатиковия (чрез вагус нерва) и симпатиковия (чрез превертебралните ганглии) дял. Някои изследвания сочат, че ентеричната нервна система може да функционира адекватно и да изпраща сигнали, дори при дисфункция на вагус нерва. Важно е да отбележим, че ентеричната нервна система има способността да синтезира над 30 различни вида невротрансмитери. Повече от 90% от серотонина в тялото реално се синтезира в червата, както и около 50% от допамина.

Функцията на чревно-мозъчната ос е да поддържа тялото в състояние на хомеостаза.

Това е динамичен баланс, при който всички вътрешни органи и системи работят синхронизирано, за да се получат перфектно химично и физично състояние в тялото. Хомеостазата гарантира оптималното ни здраве. Съвременният начин на живот, за съжаление, излага телата ни на твърде много стресори – екологични, психически и здравословни. Така връщането към това естествено балансирано състояние става все по-сложно. Един от основните фактори да боледуваме и да не се чувстваме добре е храненето – режима на хранене, вида храна, качеството на храната и цялостната ни диета.

Как състоянието на чревния микробиом влияе на здравето?

90% от човешкото тяло е дом на трилиони различни бактерии. Около хиляда вида бактерии, гъбички и вируси живеят в устната кухина, по кожата и в стомаха. Тази палитра от микроби е изключително важна за здравето ни.

Бактериите, които естествено се срещат в червата, подпомагат синтезирането на молекулите, които участват в биосигнализацията, която тече по чревно-мозъчната ос.

От тези микроорганизми зависи дали чревния микробиом е балансиран и дали може адекватно да изпълнява всичките си функции.

Говорим за балансиран чревен микробиом и за здрави черва, когато тези органи имат достатъчно здрава бариера, която да не изпуска съдържанието им в кръвния поток и да не позволява навлизането на чужди организми в чревната среда. Може да кажем,че почти всимки заболявания са пряко свързани със състоянието на чревния микробиом. Хората с балансиран чревен микробиом имат най-добрата имунна защита срещу всички заболявания. Всяко нарушаване на чревния микробиом води до дисбаланс и на покъсен етап и болест. Здравите черва могат да храносмилат консумираната храна и да усвояват нутриентите от нея.

За да е здрав чревния микробиом и червата да изпълнява функциите си е важно да разполагаме с достатъчни количества полезни бактерии – пробиотици. Това са щамове на различни видове бактерии, които колонизират червата и подпомагат тяхната дейност.

От добрите пробиотични нива зависи не само храносмилането, но и оптималната дейност по чревно-мозъчната ос.

Именно за това липсата на полезни бактерии оказва цялостно негативно влияние върху здравето ни.

Микробиомът е ключът към ускоряването на метаболизма и загубата на тегло.

Каквито и диети да прилагате, ако имате нарушен чревен микробиом няма да запазите теглото което искате, също това може да доведе до влошаване на здравословното ви състояние. Иначе казано преди да започнете на прилагате каквато и да е диета е необходимо да сте наясно какво е състоянието на чревни ви микробиом, защото последствията могат да са много лоши за здравето ви на по късен етап.

Когато нямаме достатъчно полезни бактерии:

 • Не можем да усвояваме хранителните вещества от храната;
 • Имунитетът се влошава;
 • Спадат нивата на важни хормони;
 • Променя се дейността на нервната система;
 • По-податливи сме на стрес и сме по-склонни да изпадаме в депресивни състояния;
 • Кожата става по-раздразнителна и склонна към акне;
 • Вътрешните възпаления се повишават;
 • Рискът от синдром на раздразненото черво или синдром на пропускливите черва се повишава;
 • Рискът от хранителни алергии и непоносимости се увеличава;

Какво предизвиква дисбиоза – загуба на баланс на чревния микробиом.

Липсата на пробиотични щамове води до разбалансиране на чревния микробиом – наричаме това дисбиоза и тя може да бъде предизвикана от редица фактори. На първо място са антибиотиците (особено пасивно приеманите с месо и риба), които унищожават голяма част от съдържанието на бактерии в червата. Освен приемът на медикаменти, другият голям фактор за състоянието на червата е храната, която консумираме. Редовното хапване на боклучава храна (чипсове, снаксове, сладки изделия), употребата често на месо и местни продукти, употребата на прясно особено не пастьоризирано мляко, силно обработени храни (консервирани продукти и такива с много набухватели), захар, бяло брашно и всякакви видове изделия с глутен разрушава чревната стена и води до проблеми със здравето,.

 Други фактори за появата на дисбиоза са високите нива на стрес, електромагнитните въздействия от мобилни телефони и други облъчвания, лошата хидратация, медикаменти (освен антибиотиците това са противозачатъчни, кортикостероиди, имуносупресори, противовъзпалителни), някои заболявания и килограмите в излишък.

Как да се справите с дисбиозата.

Най-важната стъпка, която трябва да предприемете, за да се справите с дисбиозата е да промените начина си на хранене и начина на живот. Направете си Биорезонансна диагностика при специалист,който е наясно с тази диагностика.

Консумирайте повече жива храна (плодове и зеленчуци), набавяйте си качествени мазнини, протеини и въглехидрати.

Консумирайте естествено ферментирали храни (кисело зеле, туршия, Комбуча и др), за да снабдявате тялото с пробиотици. Намерете правилния режим на хранене за вашите нужди.

Ако имате съмнения за хранителни алергии, непоносимости или синдром на пропускливите черва, потърсете помощ от специалист. Един от най-добрите диагностични методи за установяване на широк спектър от здравословни проблеми свързани с нарушена чревна флора е Биорезонансната диагностика. Тя е най-достъпна, най-евтина, най-точна, най-широкообхватна, чрез нея може да се  установи:

– състоянието на чревния микробиом;

– какъв процент от чревния микробиом е нарушен;

– има ли ръст на патогенни бактерии;

– кой патогенни бактерии преобладават;

– кой патогенни бактерии са засегнали конкретни органи и до каква степен;

-могат да бъдат диагностирани също така гъбички, вируси, паразити и др.

          Запиши час за Биорезонансна диагностика на 0878 258 892

Статия на д-р Боев

Share