0700 17340

info@novavarna.com

ул. Вяра 7

гр. Варна, кв. Възраждане

Последвайте ни

Заболявания при бебетата

Клиника НОВА Варна  >  Uncategorized   >  Заболявания при бебетата

Екипът от рехабилитатори на MЦ Клиника Нова – гр. Варна, работи успешно и има опит при бебета с различни видове заболявания. Сред най- често срещаните заболявания са:

Тортиколис – това е така наречената „крива шия” при бебета. Може да бъде както вродено, така и придобито състояние. При тортиколис е нарушена функцията на мускул стерноклейдомастоидеус. Повлиява се от масажи, позиционна терапия и гимнастика, добре подбрани от нашите специалисти

Хипертонус– познат е още като мускулна хипертония. Представлява постоянно напрежение, повишен мускулен тонус, изразяващ се в силно свити крайници през цялото време. Повлиява се много добре при навременно взети мерки от масажи и лечебна гимнастика.Хипотонус– наричан е още неспецифичен синдром на „вялото бебе”. Проявява се с намалено съпротивление на мускулите при тяхното пасивно разтягане. Повлиява се много добре при навременно взети мерки от масажи и гимнастика.

ДЦП– представлява непрогресиращи двигателни промени – парези (частичнa загуба на движение на мускулите), неволеви движения, координационни нарушения и промени в мускулния тонус, които са резултат от мозъчни увреждания. Този вид заболяване изисква специално внимание и непрекъсната рехабилитация, включваща масажи, позиционна терапия, пасивна кинезитерапия, лечебна гимнастика.

Колики– През първите месеци от живота кърмачетата често имат стомашни спазми. Поради внезапна болка в стомаха кърмачето плаче неутешимо, свива юмручета, свива колене и лицето му се зачервява .Бебешките колики не са болест или диагноза. Повлияват се добре от масажи, действащи успокояващо на бебето.

Недоносени бебета – недоносените бебета са с повишен риск от развитие на ДЦП (детска церебрална парализа) и поради това е необходимо да се отнасяме към тяхното неврологично развитие с повишено внимание. Работата с преждевременно родени бебета е комплексна и е в посока както превенция на преживяванията на родителите, така и на бебето. Тук нашите специалисти ще ви помогнат да преминете през този период и да участвате активно в подобряването на вашето бебе. Масажите, комбинирани с пасивната кинезитерапия според възрастта на бебето оказват много добро влияние върху тях.

Спина бифида – представлява вроден дефект, състоящ се в непълно изграждане на гръбнака(невралната тръба) по време на бременността. Рехабилитацията при този вид заболяване е от изключително голямо значение. Тя трябва да започне от ранна бебешка възраст, но само след като състоянието на детето се стабилизира и следоперативните рани зарастнат. Прилагат се масажи и специализирани упражнения според възрастта.

Масаж здраво бебе

Заболявания на дихателна система – подходяще е дренажът на плевралната кухина и физикалната терапия. Прилага се при деца над 1 година. Те спомагат за отхрачването не детето и подобряване на цялостния дихателен процес.

Дренаж
Перкутореният дренажът се препоръчва при пациенти с хронично белодробно заболяване в случаите, когато кашлицата е придружена от храчки. Той е особено ефективен при разширяването на бронхите и наличието на бронхиектазии. С отделянето на храчките дихателните пътища са освобождават от слуз, микроби и гной. Дренажът се прилага при деца над 1 годинка, след преглед при физиотерапевт. Перкутореният дренаж подобрява цялостния дихателен процес и обем, както и белодробната вентилация.

Масаж и гимнастика при здрави бебета

Масажът и гимнастиката при здрави бебета са от изключително значение за тяхното правилно и добро развитие. Те са част от закалителната програма на бебето. Чрез тях се стимулират кръвообръщението и кръвоснабдяването, подобрява се функцията на органите и системите, както и спомагат за укрепване на имунитета. По този начин се развиват двигателната активност на детето, подготвяйки го за следващия етап от развитието- пълзене и ходене.
В първите два месеца след раждането си бебето е с по-силно изразен мускулен тонус, именно затова и масажът е от от толкова голямо значение, а чрез масажът мускулатурата се релаксира . От третия месец до навършване на една годинка освен масаж се прилага и активна гимнастика, а дотогава могат само леки пасивни движения, извършени от рехабилитатора.
По този начин освен подобряване физическото състояние на бебето се подобрява и неговото емоционалното и психичното здраве.

Масаж здраво бебе

От екипа рехабилитатори и физиотерапевти в MЦ Клиника Нова.

Share