0700 17340

info@novavarna.com

ул. Вяра 7

гр. Варна, кв. Възраждане

Последвайте ни

Измерване на телесен състав

Клиника НОВА Варна  >  Uncategorized   >  Измерване на телесен състав
здрав дух в здраво тяло

Измерване на телесен състав чрез Биоелектрически импедансов анализатор (BIA)

Известна е сентенцията „здрав дух в здраво тяло“, но не толкова известен е фактът, че с това лечителите в древен Рим са отговаряли на въпроса „какво хората трябва да желаят от живота“. Здраво тяло не означава единствено нормално тегло, защото дори и при слаби хора неправилното съотношение между мускулна тъкан, подкожни и висцерални мазнини може да крие здравен риск. Изключително важно е, че дори и слабите хора, могат да имат голямо количество висцерални мазнини. Именно последните функционират като ендокринен орган, който произвежда адипокини, цитокини и хемокини, които имат отношение към развитието на метаболитен синдром. Високото количество висцерална мастна тъкан е предразполагащ фактор за развитие на инсулинова резистентност, захарен диабет тип 2, артериална хипертония, подагра и повишено ниво на „лош“ холестерол.

Измерването на състава на тялото вече е лесно осъществимо в ежедневието чрез използване на една от най-съвременните техники- биоелектричен импедансов анализатор. Отчита се съпротивлението, което оказват различните тъкани на преминаващ през тялото слаб ток. Измерването е с продължителност около 15 секунди и е напълно безопасно, като не е свързано с дискомфорт за изследвания човек. Противопоказано е при пациенти с пейсмейкър.

В Медицински център „Клиника Нова“ разполагаме със съвременен портативен японски анализатор Tanita BC–545N. Tanita е световен лидер в прецизните електронни везни, притежава сертификат ISO 9001, маркировка CE, членство в JQA (Японска асоциация за качество), FDA разрешение и Good Housekeeping Seal. Производителят е лидер в измерването на телесен състав чрез BIA, като през 1992 година представя на световния професионален пазар първия в света интегриран анализатор на телесния състав. BC-545N е единственият телесен анализатор, който ще ви предостави 10 измервания на телесния състав за секунди, за да разберете всичко за структурата на вашето тяло. Извършва се сегментен анализ на двете ръце, двата крака и торса като се отчитат следните показатели: тегло, индекс на телесна маса, телесна мазнини и мускулна маса ( в проценти и абсолютно тегло за всеки от петте телесни сегмента), количеството вода в организма, основния калориен разход и отговарящата му метаболитна възраст, костна минерална маса и количество висцерална мастна тъкан.

Измерването е прецизно и надеждно, използва се за определяне на здравния риск, както и проследяването му във времето. Изследването е подходящо при спортуващи и хора, започнали хранителен режим – изходно и за отчитане на постигнатите резултати. Препоръчва се и при различни хронични заболявания, където контролът на телесните мазнини и телесен състав е от решаващо значение за оценка, лечение и  контролиране на състоянието.

Автор: д-р Гергана Тошева – специалист Ендокринология в МЦ Клиника Нова Варна

Share