0700 17340

info@novavarna.com

ул. Вяра 7

гр. Варна, кв. Възраждане

Последвайте ни

Инфекциозно заболяване

Клиника НОВА Варна  >  Uncategorized   >  Инфекциозно заболяване

Инфекциозно заболяване причинено от Коксаки-вирус – изискващо бърза диагноза и отговорно лечение от специалист – инфекционист.

Касае се за остро заразно вирусно заболяване, засягащо предимно деца между 1 – 7 години, но възрастните също не са пощадени. След инкубационен период от 2-7 дни,  започва остро, с треска и температури до 39 градуса. Състояние, което може да продължи повече от седмица. Около третия ден от началото на забояването се появява типичен обрив по устната лигавица както и по гърлото и езика и с типична локализация  по дланите и ходилата. Обривът е с характер на мехурчета, а неговата локализация предопределя и името на заболяването – болест на устата, дланите и ходилата. Заболяване, което често се неглижира, но носи риск от сериозни усложнения, засягащи централната нервна система по типа на менингит и енцефалит.

Как се заразяваме:

Говориме за силно контагиозна инфекция, предаваща се предимно при пряк контакт чрез: слюнка, мръсни ръце, храна и вода. Рисков контингент – деца, но и възрастни могат да се заразят  предимно на места като: детски площадки, детски заведения /градини и ясли/, места осигуряващи тесен пряк контакт между децата.

Лечение:

Овладяване на температурата, прилагане на противоалергични срества, вит. С, както и хранително-диетичен режим. Антибиотиците не са средство на лечение, с изключение на случаите довели до усложнения.

След преболедуване се изработва имунитет, но са възможни повторни заболявания, като повторното заболяване протича по-леко.

Как да се предпазим:

Ограничаване контактите  (особено през горещите месеци), особено внимание към личната хигиена и ограничаване приема на храна и течности, особено на тези извън дома.

Нека не подценяваме това заболяване, носещо риск от тежки неврологични усложнения.

Търсете консулт и преглед от специалист по инфекциозни болести и да не забравим, че се касае за силно заразно инфекциозно заболяване, което може да приеме ход на епидемия както в семейството, така и в детския колектив.                                                                                    
Д-р Романка Василева
Медицински център Клиника Нова Варна

Share