0700 17340

info@novavarna.com

ул. Вяра 7

гр. Варна, кв. Възраждане

Последвайте ни

КАКВО ЗАВИСИ ОТ НАС, КОГАТО СТАВА ДУМА ЗА РИСК ОТ МЕЛАНОМ?

Клиника НОВА Варна  >  Uncategorized   >  КАКВО ЗАВИСИ ОТ НАС, КОГАТО СТАВА ДУМА ЗА РИСК ОТ МЕЛАНОМ?

Д-р Д. Налбантова, МЦ Клиника Нова

Ракът на кожата зависи от генетични фактори и фактори на средата, но и до голяма степен от нашето поведение. Това е хубаво, защото имаме шанс да предприемем действия, с които да намалим риска значително. Благоприятно е също, че повърхността на кожата е достъпна за оглед и съмнителните образувания могат да бъдат открити навреме.

Как да бъдем по-отговорни към собственото си здраве и здравето на нашите деца?

-Не допускайте болезнени изгаряния с мехури по кожата! Особено когато това се случи преди 20-годишна възраст, рискът от развитие на всички форми на кожен рак се качва с 64%.

-Най-важно е излагането на слънце преди 7-годишна възраст. Има значение как са ни отгледали нашите родители, отговорни сме и за здравето на нашите деца! Еднократното слънчево изгаряне в детството увеличава повече от два пъти риска за развитие на меланом по-късно в живота.

-Посещението на солариуми преди 30-годишна възраст покачва 6 пъти риска от меланом. Употребата им от непълнолетни е незаконна в 9 европейски държави. Хората, които в някакъв етап от живота си са ползвали солариум, са със 74% по-висок риск от развитие на всички форми на кожен рак.


-Има значение как сме облечени! Облеклото осигурява най-добрата защита от интензивна слънчева светлина. Тениските са по-подходящи от дрехите без ръкави. Днес се предлага облекло за деца и възрастни, включително и бански костюми, с вградена защита от слънцето (до фактор SPF 50). Добре е да носите шапки и слънчеви очила, тъй като UV лъчите са вредни и за очите.

-За бебета и малки деца най-добрият подход е просто да ги пазите от слънцето. Ако това не е възможно, опитайте се да държите детето на открито само когато слънцето е по-слабо – в ранната сутрин или късно следобед.

-Попитайте вашия лекар кои лекарства и козметика са фотосенсибилизатори и ги избягвайте през лятото. Използвайте само сертифицирани слънцезащитни продукти с висок фактор!

-Спокойствието идва с точната диагноза. Изключително ценни са ежегодишните профилактични прегледи на кожата на цялото тяло, извършени от специалист дерматолог. Често пациентите не забелязват опасните промени по кожата си, а и не винаги с просто око можем да дефинираме кое образувание е доброкачествено. Огледът с дерматоскоп е ключов при диагностиката на всички форми на кожен рак.

Нашата мисия като дерматолози е да подчертаем колко голяма част от риска, свързан с опасни форми на кожен рак всъщност зависи от нас и колко лесно изпълними са препоръките.

92% от хората знаят, че слънцето може да прични здравословни проблеми, но само 18% предпазват кожата си. Ако сте осведомени за рисковете, имате по-предпазливо отношение към умишленото излагане на слънце и искате да се погрижите за собственото си здраве и здравето на хората, които обичате, сте част от по-отговорните 18%. Библиография:
History of Sunburns and an Early Stage Melanoma Diagnosis-Renee Orcione, Childhood Body Size and the Risk of Malignant Melanoma in Adulthood-Kathrine D. Meyle, Michael Gamborg, Thorkild I. A. Sørensen, and Jennifer L. Baker, Euromelanoma 2023-https://www.euromelanoma.eu/bg-bg/

Share
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.