0700 17340

info@novavarna.com

ул. Вяра 7

гр. Варна, кв. Възраждане

Последвайте ни

Какво съветва пациентите д-р Пламен Христозов кардиолог в МЦ Клиника Нова

Клиника НОВА Варна  >  Uncategorized   >  Какво съветва пациентите д-р Пламен Христозов кардиолог в МЦ Клиника Нова

Сърдечно-съдовите заболявания са основна причина за смъртта на милиони хора по света. Те превъзхождат сериозни заболявания като някои типове рак и други хронични здравословни проблеми. Медицинската наука разполага с ясни познания за рисковите фактори,чиято съвкупност води до поява и ускорено развитие на сърдечно-съдови заболявания. Тези фактори могат да разглеждани като такива, които могат да се контролират и такива, които не могат да бъдат контролирани.

Рискови фактори, които не могат да се контролират:   

 • Възраст
 • Пол – мъже над 45 години и жени над 55 години са с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания
 • Наличие на роднини със сърдечно-съдови заболявания – мъже преди 55 години, жени преди 65 години са с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания

Тези рискови фактори не могат да бъдат контролирани, но наличието им при определени пациенти повишава значително техния риск.

Рискови фактори, които могат да бъдат контролирани:   

 • Високо кръвно налягане
 • Висок холестерол
 • Захарен диабет
 • Тютюнопушене
 • Затлъстяване
 • Обездвижване

Очертава се обаче една основна причина за сериозните последствия от сърдечно-съдовите заболявания в цял свят – хората пренебрегват предупредителните симптоми и знаци. Те твърде късно се обръщат за помощ към лекарите и по този начин лечението им се усложнява. Повечето симптоми на сърдечно-съдово заболяване не са тежки и могат да бъдат объркани със симптомите на други заболявания.

 1. Световъртеж и проблеми с дишането- сигнал, който показва, че може да предстои сърдечен удар. Този тип симптоми могат да доведат до загуба на съзнание и да алармират за проблеми със сърцето, например аритмия.
 2. Силна умора- този симптом може да сигнализира за предстоящ сърдечен удар часове, дни и дори седмици преди това.
 3. Гадене и липса на апетит – много хора усещат гадене или повръщат, когато получат сърдечен удар. В допълнение към това, симптом като подуването на корема е свързан с проблеми в работата на сърцето, но може да говори и за хранителните навици на човека.
 4. Болка в гръдния кош – класически симптом за сърдечен удар, но не винаги. Това е първият симптом, който хората търсят, когато подозират проблеми със сърцето. Тази болка може да бъде описана като „някой е стъпил на гърдите ми“. В същото време може да се дължи на неудобна поза, при която се затруднява дишането, или на преяждане.
 5. Болка в различни части на тялото – Болка може да има в ръцете, лактите, гръбначния стълб, врата, челюстта и корема.
 6. Неравномерен пулс – промяната в пулса от време на време е нормална. Ако засичате неравномерността и тя е съпроводена със слабост, замайване и трудно дишане – това може да се симптом за сърдечен удар, сърдечна недостатъчност или аритмия.
 7. Задъхване – ако се задъхвате, без да има логично обяснение за това (физическо натоварване), може да става дума за белодробно заболяване- хронична обструктивна белодробна болест. Може да бъде също така и сигнал за сърдечен удар или сърдечна недостатъчност. По време на сърдечен удар затрудненото дишане често се съпровожда с болка в гръдния кош, но не винаги.
 8. Потене – Ако изведнъж плувнете в студена пот, особено докато почивате, това е сигнал за сърдечен удар. Този симптом се проявява непосредствено преди удара.
 9. Отоци – Страдането от сърдечна недостатъчност може да провокира задържането на течности в тялото. Подуването е видно при стъпалата, глезените, краката и корема.
 10. Блед или болнав вид – Много хора придобиват блед или сивкав цвят на лицето, преди да получат сърдечен удар. Човек изглежда болнав, защото кръвното налягане пада.

При поява на някои от тези симптоми е важно да посетите кардиолог. За да диагностицира проблема той ще назначи кръвни изследвания, ЕКГ, ехокардиография. При съмнение за инфаркт ще бъдете насочен към специализирано кардиологично отделение, където ще се проведе съответно лечение.

Няма съмнение, че придържането към здравословен начин на живот е едно от най-ефективните средства за предотвратяване на инфаркт.

Ето защо е важно да избягвате пушенето, да спортувате редовно, да поддържате здравословно тегло, да избягвате стресови ситуации, доколкото е възможно, и да не пренебрегвате лечението на хронични заболявания като диабет, хипертония или висок холестерол, които определено увеличават риска от сърдечна атака.

Освен това се препоръчва веднъж годишно да се проверяват от семейния лекар и да се правят кръвни изследвания за откриване на нивата на холестерол и захар.

Като научите повече за признаците и симптомите  и вземете предпазните мерки, можете за защитите сърцето си, за да може да живеете по-дълго.

Share
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.