0700 17340

info@novavarna.com

ул. Вяра 7

гр. Варна, кв. Възраждане

Последвайте ни

Какво трябва да знаем за кърлежите?

Клиника НОВА Варна  >  Uncategorized   >  Какво трябва да знаем за кърлежите?

Пролетта вече ни радва с по – високи температури и прекарваме повече време сред природата. С повишаването на температурите и влажността всяка пролет нараства опасността да бъдем ухапани от кърлеж.

Специалистите съветват да не се опитваме да премахнем сами кърлежите.

Препоръчително е да извършим манипулацията по отстраняването на кърлежа своевременно след откриването му. Предлагаме на нашите пациенти спазване на всички условия по стерилност и последваща обработка. Запишете час при хирург за отстраняване и инфекционист за последващо лечение.

С какви болести може да бъде заразен човек след ухапване от кърлеж?
Кърлежите са кръвосмучещи, които могат да бъдат преносители на различни тежки инфекциозни заболявания, протичащи с различни симптоми, но винаги изискващи консултация със специалист, изследвания и лечение. Говорим най-често за Лаймска болест, Марсилска треска и различни хеморагични трески. Симптомите на кърлежово- преносимите инфекциозни заболявания се характеризират с различно клинично начало и протичане. При различните заболявания инкубационният период е с различна продължителност, но средно от 10 до 14 дни.

Лаймската болест се пренася чрез кърлежите, които битуват в тревните площи и протича със следните клинични стадии:

  • Първи стадий – може да остане незабелязан, протичащ без оплаквания, но в около 80% от болните се появява характерно зачервяване около или в близост до мястото на ухапване (от 7 до 20 дни).
  • Втори стадий – от няколко седмици до няколко месеца след ухапването са налице неврологични оплаквания, мускулно – ставни болки, обрив, необяснима отпадналост, лесна умора, безсъние (или сънливост).
  • Трети стадий – до няколко години след ухапването. Характеризира се с множество и разнородни оплаквания от почти всички органи и системи резултат от трайни, необратими усложнения, при които може да настъпи трайно инвалидизиране.

Марсилска треска – тя се пренася от кучешкия кърлеж, като на мястото на ухапването се оформя първичен афект, известен като ташноар (черно петно). Болестта се изявява с тежка клинична картина – висока температура, мускулни болки, предимно в подбедриците, главоболие, втрисане и поява на обрив по тялото, които обхваща дланите и ходилата.

Важно е, че при двете заболявания болният не е източник на инфекция, и не е преносител на зараза. При наличие на симптоми и съмнения за заразяване се обърнете към специалист инфекциозни болести.

Част от екипа на МЦ Клиника Нова Д-р Романка Василева, специалист с над 30г.опит в областта приема пациенти с предварително запазен час.

Доверете се на специалистите от Медицински център Клиника Нова и запишете час на
070017340, novavarna.com или на info@novavarna.com

МЦ КЛИНИКА НОВА – С ГРИЖА ЗА ВАС!

Share