0700 17340

info@novavarna.com

ул. Вяра 7

гр. Варна, кв. Възраждане

Последвайте ни

Лятото поставя кожата пред редица изпитания. Как да се справим с тях?

Клиника НОВА Варна  >  Uncategorized   >  Лятото поставя кожата пред редица изпитания. Как да се справим с тях?

          Лято е! Време е за плаж, море, басейни и коктейли. Това е любимия за повечето от нас сезон, изпълнен с емоции и ваканционно настроение. Всички искаме да се чувстваме и изглеждаме добре. За тази цел е нужно да положим някои специални грижи за кожата си, съобразени с горещите летни дни.

          Кожата е най-големия човешки орган и като такъв изпълнява важни функции. Тя е първа защитна бариера спрямо външните неблагоприятни условия и играе основна роля в терморегулационните процеси на тялото.

          Здравата кожа има способността  плавно и постепенно сама  да се адаптира към летен режим на работа чрез някои свои структурни и функционални промени, настъпващи  под въздействие на  климатичните фактори. Водещи такива фактори през лятото са: обилното слънцегреене, сухия въздух, летния бриз, солената морска вода и климатиците.

            Какви промени настъпват в кожата през лятото?

1.Кожата става по-мазна и дехидратирана.

През лятото високите температури, вятърът и интензивното слънцегреене причиняват по-голяма загуба на вода и силно стимулират секрецията на мастните и потните жлези. В резултат на това се повишава отделянето на себум и пот. Кожата става по-мазна, с неприятен мазен блясък, особено в Т- и U-зоните, където мастните жлези са в най-голямо количество. В противовест на това хората започват по-често да се измиват и почистват, което само задълбочава проблема, т.к. това води до допълнително дехидратиране и компенсаторно увеличаване на мастната секреция. От друга страна повишеният себум и потоотделяне благоприятстват развитието на различни бактерии и предизвикват възпалителни процеси в кожата. Увредената водно-липидна мантия улеснява допълнителната загуба на вода с последваща тежка дехидратация.

2. Друг адаптационен процес  на кожата през лятото е  удебеляването на роговия слой и увеличаване количеството на меланин под влияние на UV-радиацията. По този начин кожата се опитва да засили бариерната си функция. Не винаги обаче това задебеляване на епидермиса и пигментиране на кожата са равномерни, при което кожата става груба и с неравномерна пигментация – с хипо и хиперпигментации.

3. Прекомерното излагане на слънце ускорява процесите на стареене. Това преждевременно стареене на кожата е известно като  фотостареене на кожата. Под действие на UV-лъчите се образуват свободни радикали, които увреждат структурата и организацията на колагена и еластина. Еластичните влакна се разграждат и кожата атрофира, губи своята еластичност и се явяват бръчки.UV-лъчите водят до повишено производство на меланин и до привличане на възпалителни клетки в дермата-дермоеластоза. Първите признаци на фотостареене са нарушения в пигментацията, загрубяване, сухота, поява на нови бръчки и петна.

4.Ултравиолетовото увреждане е комулативно, т.е. натрупва се и постепенно води не само до преждевременно стареене, но и до злокачествено израждане на кожните клетки. Рискът от развитие на кожен рак е в пряка зависимост от броя слънчеви изгаряния през целия живот и особено тези в детската възраст. Затова е особено важно да не допускаме слънчеви изгаряния при децата. Използването на слънцезащита е препоръчително през цялата година. Причината е, че ако UV-B лъчите са с по-ниска сила през зимата, то UV-A лъчите имат еднаква интензивност през цялата година. UV-A лъчите стимулират дегенеративните процеси в клетките, фиброзните тъкани и кръвоносните съдове.

Задължителният минимум грижи за кожата през летния сезон включва три основни правила: почистване, хидратация и слънцезащита.

Необходимата за целта козметика се подбира според индивидуалните особености на кожата.

    Съвети за поддържане на здрава и красива кожа през лятото.

Ексфолиация за по-гладка и чиста кожа. Това е една от най-важните стъпки в грижата за кожата, особено през лятото. Ексфолирането премахва наслоените мъртви клетки и замърсявания, след което кожата диша свободно. През лятото се използват по-леки пилинги. Не трябва да се прекалява с количеството и дълбочината на пилинга, т.к. агресивната ексфолиация може да предизвика нарушаване целостта на кожата и бариерната и функция, зачервяеване, възпаление и неравномерна пигментация. Почистващият пилинг трябва деликатно да ексфолира епидермиса, нежно да отслоява неравномерните натрупвания от рогови клетки на повърхността и така да стимулира регенерацията на нови клетки в дълбочина. Ексфолирайте мазните кожи 1-2 пъти седмично, а сухите веднъж на две седмици.

Всекидневно хидратиране. Използвайте хидратиращи средства с лека консистенция. Даже и да сте със суха кожа текстурата на летния крем трябва да е максимално лека. Той трябва бързо да попива, да не оставя блясък по кожата и да не запушва порите. Овлажнителите на водна основа са най-подходящи за нормалната кожа. За мазна се препоръчват лосиони за тяло на основата на гел. За мазна и акнеична кожа се използват спрейове с повече минерали. Подходящи за лицето са дълбоко хидратиращи кремове. Те трябва да съдържат активни вещества с висок капацитет на проникване в различните слоеве на кожата, осигуряващи свръххидратация. Освен ежедневните хидратиращи кремове е добре да се използват и хидратиращи маски веднъж седмично или на две седмици.

Слънцезащитната козметика е задължителна. Нивото на ултравиолетовите лъчи на повърхността на земята се нарича глобален слънчев ултравиолетов индекс-UV-индекс.UV-индексът показва интензивността на UV-радиацията и ефектите и върху кожата и очите.

Основни правила на фотозащита

  1. Лъчите, които достигат до нас са основно UV-А лъчи и малко количества UV-B лъчи. Затова е изключително важно да използваме слънцезащитен фактор с широк спектър, покриващ не само UV-A ,но и UV-B лъчите.
  2. Използвайте висококачествена медицинска фотозащита с  SPF фактор 30-50,съобразен с фототипа кожа ,интензитета на UV-лъчите и времето, което ще прекарате на слънце.
  3. Нанасяйте половин час преди експозицията, нанасяйте на всеки два часа. Ако нанасяме слънцезащитата на плажа, първия половин час оставаме незащитени. Днес повечето висококачествени слънцезащитни средства са водоустойчиви. Въпреки това след излизане от водата или след обилно изпотяване нанасяйте слънцезащитния продукт отново.
  4. Третирайте всички участъци на кожата, не само лицето, като не забравяте устните и ушите.
  5. Избягвайте слънчевите лъчи между 10 и 16.00 часа.
  6. Използвайте слънчеви очила с UV-защита, широкополи шапки и предпазни облекла.

Запомнете: и най-високият фактор на фотозащита 50+-100 не ви защитава напълно. Използването му не означава, че можем безкрайно да стоим на слънце. Той само намалява риска за кожата по време на този престой. Неразумно е да се разчита само на слънцезащитата. Това може да ни даде фалшиво чувство за сигурност.

      В днешно време съвременните формули и технологии ви позволяват да изберете слънцезащита, съобразена с вашето състояние на кожата. Може да използвате масла без мазнини, матиращи формули, допълнително омекотяващи формули за суха кожа или продукти без изкуствени примесители за чувствителна, реактивна кожа.

Ексфолиацията, хидратцията и слънцезащитата са задължителния минимум за здрава и красива кожа през лятото!

Съвети от Д-р Татяна Божиловадерматолог в МЦ Клиника Нова

Share
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.