0700 17340

info@novavarna.com

ул. Вяра 7

гр. Варна, кв. Възраждане

Последвайте ни

ОРЗ и грип, сезонни инфекции

Клиника НОВА Варна  >  Uncategorized   >  ОРЗ и грип, сезонни инфекции

ОРЗ е инфекциозно заболяване, причинено от вируси ( адено, корона вируси, рео вируси, рино вируси, респираторносинтициален вирус, парагрипни вируси и други). Протича с възпаление на дихателните пътища, има сезонност, т.с есенно – зимен, с предпочитание към определени възрастови групи. Анатомофизиологичните особености на дихателната система и несъвършенната обща и местна защита на детето са основен предразполагащ фактор. Повишената чувствителност към вредни фактори на околната среда – замърсен въздух, цигарен дим, токсични газове, мъгла и рязката промяна на температурата, непълноценното хранене играят огромна роля за развитие на заболяването. Деца, които посещават детски колектив до пет годишна възраст, боледуват от пет до осем пъти в годината за разлика от учениците, които боледуват до пет пъти годишно.

Най-значителен причинител на инфекции на долни дихателни пътища при кърмачетата е респираторносинтициалният вирус, който причинява бронхеолити и дори пневмонии.

Парагрипните вируси причиняват ринит, фарингит, ларингит и бронхит.

Риновирусите се локализират на входната врата на носната лигавица и протичат с локални промени – хрема и оток на носната лигавица.

Най- общо ОРЗ (остро респираторно заболяване) протича с така наречения катарален синдром – хрема, гърлобол, суха кашлица. ОРЗ ваксините са в процес на проучване и изработване. Пренасянето на инфекцията става по въздушно – капков път. Това е причината за развитието на заболяването в затворени колективи – детски ясли, градини и училища. Препоръчва се постоянен режим, правилно хранене, прием на течности и чист въздух. Лечението е симптоматично.

Топлото време отложи грипната епидемия в България. Вместо в края на октомври 2018 и началото на ноември 2018 се очаква грипните вируси да бъдат остановени в средата на идния месец. Грипната епидемия ще усетим в края на декември 2018 а пикът ще бъде през януари и февруари 2019. Грипът протича остро, засягайки целия организъм. Основни причинители са три типа вируси – A, B и C, като тип C протича по-леко и не причинява епидемии. Грипът има сезонност, но важна е снижената резистентност на организма. 50% от засегнатите са от 0 -14 годишна възраст. Всеки грип може да доведе до усложнения. Заболяемостта от ОРЗ и грип във Варна е под средната за страната в края на ноември 2018. Очаква се в края на януари 2019 болните да се учвеличат. Превенция срещу инфекцията от грип са ваксините на пазара. Те се поставят в края на октомви и началото на ноември, тъй като имат покритие от 6 месеца до 1 година. Очакваната голяма епидемия от грип тази зима се свързва с два щама, към които нямаме изграден имонитет, тъй като са нови. Единият от тях е (Сингапур) изолиран тази година, все още не е разпространен в Европа, затова не е ясно, каква ще бъде неговата симптоматика. Другият нов щам ( Колорадо) е изолиран през 2017 година. Хората нямат изграден имунитет от предишно заболяване. Двата щама са от група B, която е по-рядка от група А. Преболедува се по-тежко, настъпват усложнения като пневмония и други.

Колорадо протича с бурна клинична картина, часове след заразяването болният е с висока температура, болки в мускулите и гърлото, силна отпадналост и безапетитие. Предполага се, че Сингапур ще има същата клинична картина.

За справянето с инфекцията, било то грипна или друг вид, е необходима здрава и окрепнала имунна система. Именно затова възрастните хора над 50 годишна възраст и новородените са рискови групи по отношение на протичане на грипната инфекция. Друга рискова група са пациенти с хронични заболявания.

Развитието на грипната инфекция може да доведе до усложнение на тяхното основно заболяване, независимо от това, колко добре е контролирано. Бременните в началните месеци са също с повишен риск от появата на усложнения на грипната инфекция.

Д-р Костадинова, педиатър в МЦ Клиника Нова препоръчва лечението да се назначава след преглед от специалист

Share