0700 17340

info@novavarna.com

ул. Вяра 7

гр. Варна, кв. Възраждане

Последвайте ни

Пролетните алергии: симптоми, лекарства и съвети

Клиника НОВА Варна  >  Uncategorized   >  Пролетните алергии: симптоми, лекарства и съвети

Пролетта носи със себе си много предимства,но ако страдате от пролетни алергии, този сезон също може да причини дискомфорт като запушване и сърбеж в носа, кихане, сълзене на очите и хрема и това да бъде предизвикатество за имунната система.По – рядко срещаните симптоми могат да бъдат синусово главоболие,болки в ушите,загуба или намаляване на обонянието. Подутите клепачи също могат да са симптом на пролетна алергия. Най-честите причинители на пролетни алергии са плевели, дървета и треви, които произвеждат полени с цел разпространение на семената си.Има няколко вида лекарства за контролиране на сезонните алергии:

– локално действащи назални спрейове, инхалационни кортикостероиди и антихистамини;
– орални антихистамини;
– деконгестанти.

Ако имате лека сезонна алергия, назалните спрейове и инхалатори и оралните антихистамини еднакво ефективно могат да се справят с проблема.Можете да си направите и специализирани тестове за установяване на алергени, защото понякога домашният прах, мухълът и някои храни могат да влошат допълнително сенната хрема. Ако страдате от астма сезонните алергии също може да бъдат по-силно проявени при вас, отколкото при други. Дразненията засягат и кожата, появяват се различни обриви по откритите места на тялото – лицето, ръцете и краката.

Ако започнете приема на лекарства като перорален антихистамин, още преди да започнат симптомите, шансът да предотвратите появата на алергия е голям. Друг метод за намаляване на симптомите е да поставите пречистватели за въздух в дома си. Те премахват прах и други алергени като акари от домашни любимци. Дръжте прозорците и вратите затворени, за да предотвратите навлизането на полени в дома ви. След като се приберете у дома, е препоръчително да измиете и свалите всичко,което сте носили на открито. Ако не е възможно, задължително да измият лицето, ръцете, да промият носа със спрей с морска вода. По време на този сезон е препоръчително и носенето на защитни очила.

Като цяло, пролетните алергии могат да бъдат истинско неудобство, но с правилните средства можете да намалите симптомите си и да се насладите на сезона. Не забравяйте да бъдете информирани за броя на полените и да предприемете стъпки, за да намалите излагането си на алергени. Затова е важно да бъдете подготвени.

Share
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.