0700 17340

info@novavarna.com

ул. Вяра 7

гр. Варна, кв. Възраждане

Последвайте ни

Ранно откриване на рак на гърдата

Клиника НОВА Варна  >  Uncategorized   >  Ранно откриване на рак на гърдата
рак на гърдата

Препоръки на д-р Елена Веселинова – специалист образна диагностика с високо ниво на компетентност и професионализъм.

Ранното откриване на рак на гърдата е най-важната предпоставка за успешното лечение. За съжаление първите симптоми на рака на гърдата остават незабелязани. Ето защо трябва да бъдете активни и отговорни към това заболяване и трябва да се посещават периодични профилактични прегледи.

В света това е най-често срещаният вид рак сред жените, от него страдат жени от 13 до 90 години. Броят на случаите на рак на гърдата в развитите страни се е увеличил драстично след 70-те години. Причината за увеличаването на заболеваемостта се счита променения начин на живот на населението на развитите страни, по-специално фактът, че семействата имат по-малко деца, периодите на кърмене са намалели, а възрастта на първите раждания е прекрачила прага на тридесет години. Ракът на гърдата понякога се среща при мъжете, но случаите на рак на гърдата при тях представляват по-малко от 1% от общия брой пациенти с това заболяване.

Начини на ранно откриване рак на гърдата:

–              Ехоскопия на млечни жлези

Ехоскопията представлява кратка и безвредна методика. С помощта на ултразвуковото изследване се уточняват намерените формации в млечните жлези. Ултразвукът на млечните жлези е безопасен, достъпен и изключително информативен метод за изследване на гърдата, използван както за рутинен преглед, така и с цел диагностицирането на различни заболявания на млечните жлези при наличие на съответните оплаквания.

Една процедура се предписва от гинеколог, терапевт и мамолог – всичко зависи на кой лекар отивате първо. Лекарят ще ви каже къде да извършите ултразвук на млечните жлези, в кой ден от цикъла трябва да се направи.

Ултразвукът е безопасен метод за изследване и може да предостави пълна информация за вашето здравословно състояние. Ултразвук на гърдата се препоръчва, когато има необходимостта да се потвърди или отрече наличието на киста или туморно образувание, при болка в млечните жлези, появата на зачервяване и други промени по кожата, нарушение на симетрията на гърдите, когато има доброкачествени и злокачествени тумори в матката или яйчниците, по време на рехабилитация след пластична хирургия, в случай на травми, като потвърждение на мастопатия или при профилактичен преглед.

В някои случаи е необходимо да се използват и други видове за диагностика, или така нареченото мамографско изследване

–              Мамографията е рентгенова снимка на гърдата и се препоръчва при пациентки над 45 год възраст или за доуточняване на откритото при ехографското изследване образувание.

Погрижете се за здравето си – Вашето богатство!

За консултации и прегледи може да посетите МЦ Клиника Нова и д-р Елена Веселинова.

Share