0700 17340

info@novavarna.com

ул. Вяра 7

гр. Варна, кв. Възраждане

Последвайте ни

Фимоза

Д-р Станимир Станимиров е специалист уролог във Варна.
Извършва в МЦ КЛИНИКА НОВА прегледи, консултации и процедури като –
• Цистоскопия
• Фимоза – мануална репозиция
• Френулотомия
• Екстакция на стент
• Трансуретрална ектракция на стент
• Смяна на катетър
• Ехография на пикочоотделителна система
и назначава и насочва за др. изследвания и процедури.

Днес ще научите повече какво преставлява Фимозата
Кога е добре да се обърнем към специалист и
какви са правилните грижи за момчетата и мъжете на всяка възраст.

За запазване на час за преглед и консултация се свържете с нас на 070017340 или info@novavarna.com

МЦ КЛИНИКА НОВА – С ГРИЖА ЗА ВАС!

Фимоза (от лат. – намордник) е стесняване на отвора на препуциума (кожен маншет, който покрива главичката на половия член), което води до невъзможност за свободното му придвижване. Диагнозата – фимоза може да бъде поставена след преглед при специалист-уролог.

Фимоза – мануална репозиция и по точно – Мануална либерация на хорди при деца се нарича процедурата извършвана от д-р Станимиров. Процедурата представлява отлепване на наличните сраствания (залепване) на препуциума към глас пенис при деца с немъзможност за издърпването му, давайки се възможност да се постигне еластичност и подвижност.

Фимозата не трябва да се бърка с парафимозата, която представлява обратното състояние – препуциумът е перманентно заклещен зад главичката. Парафимозата и фимозата са медицински състояния, засягащи мъже и момчета на различна възраст.

Съществуват няколко вида фимоза:
Физологичната фимоза представлява нормално състояние при новородените деца и се среща при над 90% от тях. Състоянието се описва от специалистите като често срещано и при някой деца се решава по естествен начин. При новородените припуциумът е плътно прилепнал към главичката и приблизително до три годишна възраст постепенно започва да се отделя от нея. При някой деца е нужна помощ и консултация, за да се извърши необходимата процедура, затова не се колебайте и се обърнете към специалист – уролог.

Патологичната фимоза се среща при пациенти след периода на пубертета и най – често е причинена от ниска хигиена и чести възпаления.

И при двата вида фимоза при малките и по – големите пациенти се наблюдават оплаквания включващи зачервяване, отичане , болезненост на крайната кожа, трудно уриниране, а също така могат да възникнат и усложнения като рецидивиращи уринарни инфекции.

При натрупване на смегма, образуваща се под препуциума, се образува благоприятна среда за развитие на патологични микроорганизми, които лесно могат да проникнат в уринарният тракт. Можем да се предпазим от уринарни инфекции като спазваме добра хигиена и не забравяме за профилактичните прегледи при уролога си.

Профилактиката се явява главната превенция срещу заболяванията и навременно извършената диагностика ни помага да се справим с възникналите проблеми.

Прегледите при новородени и деца под 3г. възраст ни дават възможност да научим повече за физиологичното развитие на детето ни, за да се чувстваме спокойни в стъпките за правилното му отглеждане. Не се колебайте да се свържете с нас за запазване на час, за да получите насоки за правилните процедури в подходящия момент.

Share