0700 17340

info@novavarna.com

ул. Вяра 7

гр. Варна, кв. Възраждане

Последвайте ни

FOTONA Гинекология

Клиника НОВА Варна  >  Uncategorized   >  FOTONA Гинекология

Лазерите Fotona осигуряват изключителнa гъвкавост – от леки аблативни до неаблативни термални процедури. Налични са сигурни, проверени и доказани решения за голямо разнообразие от гинекологични приложения, от простото отстраняване на лезии до прецизни безкръвни операции.

Процедури като лазерното премахване на ЧПВ лезии от матката, лечение на кондиломи, баланит и различни други лазерни операции могат да се извършват успешно с лазерите на Fotona.

Последните нововъведения в лазерната технология на Fotona доведоха до разработването на напълно нови, минимално инвазивни лечения на инконтиненция (IncontiLase), синдром на вагинална релаксация (IntimaLase) и постменопаузален генитоуринарен синдром (RenovaLase).

Уретралната стрес – инконтиненция е един от често установяваните в годините проблеми при жени в средна възраст след естествено раждане или физиологична слабост на съединителната тъкан.

Това е състояние, при което жената усеща изтичане на урина при минимално физическо напрежение, като кашляне, кихане, леки физически натоварвания. Тази инконтиненция се различава от т.нар. спешна-инконтиненция, при която задържането на урина е невъзможно и настъпва внезапно и неконтролируемо и не зависи от физическото натоварване.

Лазерната терапия при физиологично настъпващото изтъняване на влагалищната лигавица в годините, известно като вагинална атрофия и последващата стрес-инконтиненция, е бърз, не-хормонален, не-хирургичен и високо ефективен метод. Най-често установяваните оплаквания при вагинална атрофия са:

·         Уринарна инконтиненция или леко изтичане на урина при слабо натоварване като кихане или кашляне или дори спонтанно

·         Вагинална сухота, парене и сърбеж

·         Загуба на еластичност и тонус (известно като хлабавост или синдром на вагинална релаксация)

·         Често повтарящи се инфекции на пикочния мехур

·         Болезнен сексуален акт

·         Вагинална или вулварна болка

·         Лек пролапс и

·         Намалени чувствителност в зоната и недостатъчна сексуална възбудимост

Лазерните гинекологични терапии представляват безопасна алтернатива на оперативните методи, хормоналните препарати и някои физиотерапевтични процедури.

IncontiLase® е патентована, неинвазивна Er: YAG лазерна терапия за лечение на лека до умерена степен на стрес инконтиненция, на базата на неагресивно, термично стимулиране на колагеновото образуване, свиване и стягане на вагиналната лигавица и богатата на колаген съединително-тъканна пластина по предната стена на влагалището. Това води до по-голяма подкрепа на пикочния мехур и връщането на нормалната функция на задържане на урина.

Терапията INCONTI LASE® се осъществява със системата SP Dynamis на FOTONA – една от първите компании, които въвеждат лазерното лечение на уретрална инконтиненция. На практика тя действа като имитира ефекта на естрогеновата стимулация върху влагалищната лигавица, водейки до засилване на регенеративния процес и възстановявайки стегнатостта на влагалищната стена, нейната функция и сетивност.

Основно предимство на IncontiLase® е, че процедурата се прави в кабинета – безболезнено, без аблация, рязане, кървене, или конци. Възстановяването е изключително бързо, без необходимост от използване на аналгетици и антибиотици.

IncontiLase® e лека, ефективна и безопасна процедура предназначена за лека и умерена стрес и смесена пикочна инконтиненция.

Терапията протича в две стъпки. След направените необходими изследвания и измервания, лекаря поставя стерилен, стъклен спекулум, който ограничава контакта на влагалището с лазерния накрайник. В спекулума се поставя лазерът, с който се обработва лигавицата на влагалището по цялата дължина, два или три пъти.  По време на процедурата не се усеща болка или парене, възможно е при обработката към входа на влагалището да се усети малко по-силно парене, което трае секунди. В края на терапията се поставя обезболяващ гел на входа на влагалището и уретрата, след което зоната се обработва с лазер. Може да се усети слабо парене.

Продължителността на процедурата е между 30 и 40 минути.

Beautiful young woman jumping on the beach

Терапията е с много нисък риск и подходяща за почти всички жени, които имат оплаквания от стрес-инконтиненция, включително и при жени:

•          в период на менопауза

•          при които симптомите се появяват след терапия за злокачествен тумор или хирургична интервенция и които не могат да използват хормонална терапия

•          които не отговарят на локална естрогенова терапия или приемат приложението й като неприятно

•          с рецидивиращи инфекции на пикочния мехур

•          изпитващи болка, влагалищен дискомфорт или кървене по време на сексуален акт

•          с намалена еластичност, лек пролапс или слабо изтичане на урина при минимални физически усилия, които настъпват след раждане.

 

В случай, че установите оплаквания, които могат да бъдат повлияни от терапиията INCONTI LASE® можете да запазите час за консултация за планиране на процедура. По време на предварителния преглед лекар ще изясни дали оплакванията ви отговарят на състоянията, които имат позитивно повлияване от обсъжданите терапии.

В случай, че сте подходяща за провеждане на терапия трябва да направите цитонамазка и микробиологично изследване на влагалищния секрет. Добре е да се консултирате и с лекуващия си гинеколог.

Терапията Incontilase се прави след направени необходими изследвания – цитонамазка и гинекологичен преглед. Терапията е неефективна при императивна инконтиненция или по причина различна от стресовата и смесената инконтиненция. Противопоказана е при инфекция и стеснения на пикочните пътища, положителен PAP резултат, менструация, бременност.  Слабо ефективна е при затлъстяване с BMI >40, както и тежка степен на пролапс,

След терапия с Incontilase е възможно засилено влагалищно течение 2-3 дни след процедурата, рядко, слабо кървене.

Ефектът се забелязва още след първата процедура. След направени 2 или 4 терапии, резултатите се задържат до 18 – 24 месеца. ъзстановяването е изключително бързо, без необходимост от използване на аналгетици и антибиотици. Не са необходими специални грижи след процедурата. Необходимо е въздържане от сексуални контакти до седмица след процедурата. Да се избягват поставяне на тампони 4 седмици след терапията. Не се препоръчват тежки физически усилия минимум 2 седмици след терапията.

Обикновено се препоръчват поне две процедури за облекчаване на лека и дори умерена стрес инконтиненция на урина. При по-тежки случаи се препоръчват 3 или 4 терапии. Процедурите се правят веднъж месечно.

INTIMA LASE® и RENOVA LASE® са други две терапии, при които чрез стимулиране на регенеративните процеси на тялото се постига подобряване на кръвоснабдяването на влагалищната стена и засилена продукция на колаген. Тези тъканни промени водят до подобрение на еластичността на влагалищните тъкани и повишава киселинността на влагалището до нормални стойности. Чрез възстановяване на нормална и здрава вагинална среда много от симптомите на вагинална атрофия намаляват и изчезват.

Поради факта, че използвания лазер е във фракционен режим на действие, всяка терапия достига до малка част (6%) от влагалищната тъкан. Докато пациентите усещат подобрение още след първата процедура, е важно да се продължи и с останалите планирани в терапията сесии за постигане на дълготраен резултат и повлияване на симптомите на вагинална атрофия.

Лазерната терапия при физиологично настъпващото изтъняване на влагалищната лигавица в годините, известно като вагинална атрофия, е бърз, не-хормонален, не-хирургичен и високо ефективен метод. Най-често установяваните оплаквания при вагинална атрофия са:

·         Вагинална сухота, парене и сърбеж

·         Загуба на еластичност и тонус (известно като хлабавост или синдром на вагинална релаксация)

·         Уринарна инконтиненция или леко изтичане на урина при слабо натоварване като кихане или кашляне или дори спонтанно

·         Често повтарящи се инфекции на пикочния мехур

·         Болезнен сексуален акт

·         Вагинална или вулварна болка

·         Лек пролапс

·         Намалени чувствителност в зоната и недостатъчна сексуална възбудимост

 

Синдромът на вагинална релаксация (Vaginal Relaxation Syndrome) се определя като увеличаване на вътрешния диаметър на вагиналната стена. Това може да доведе до намален контакт при полов aкт и на сексуално неудовлетворение за жената и нейния партньор. Причината за това най-често е естественото раждане (особено след второ и следващи), вродена слабост на съединителната тъкан с напредване на възрастта и други.

Съвременните иновации в медицината и стремежът към все по-неинвазивни процедури даде ценно оръжие на лекарите – нехирургично лечение с лазер за стягане на влагалището. Лазерните терапии за вагинално подмладяване се утвърждават като достъпен, неоперативен метод за лечение.

Лазерът има термо-стимулиращ ефект върху колагена на вагиналните стени, което води до преструктуриране и стимулиране на нов синтез на съединителната тъкан. Това води до затягане на вагиналния канал и в резултат на това по-голямо сексуално удовлетворение.

Лечението е кратко и обикновено включва 3 сесии през 30 дни.

Терапията протича в две стъпки. След направените необходими изследвания и измервания, лекаря поставя стерилен, стъклен спекулум, който ограничава контакта на влагалището с лазерния накрайник. В спекулума се поставя лазерът, с който се обработва лигавицата на влагалището по цялата дължина, два или три пъти.  По време на процедурата не се усеща болка или парене, възможно е при обработката към входа на влагалището да се усети малко по-силно парене, което трае секунди. В края на терапията се поставя обезболяващ гел на входа на влагалището, малките срамни устни и уретрата, след което зоната се обработва с лазер. Може да се усети слабо парене.

Продължителността на процедурата е между 30 и 40 минути.

Терапията е с много нисък риск и подходяща за почти всички жени, които имат оплаквания от вагинална атрофия, включително и при жени:

·         в период на менопауза

·         при които симптомите се появяват след терапия за злокачествен тумор или хирургична интервенция и които не могат да използват хормонална терапия

·         които не отговарят на локална естрогенова терапия или приемат приложението й като неприятно

·         с рецидивиращи инфекции на пикочния мехур

·         изпитващи болка, влагалищен дискомфорт или кървене по време на сексуален акт

·         с намалена еластичност, лек пролапс или слабо изтичане на урина при минимални физически усилия, които настъпват след раждане.

 

Терапията Intimalase се прави след направени необходими изследвания – цитонамазка и гинекологичен преглед. . Противопоказана е при инфекция във влагалището, положителен PAP резултат, менструация, бременност.  Слабо ефективна е при затлъстяване с BMI >40, както и тежка степен на пролапс,

Лазерното лечение на влагалището цели възстановяване на състоянието на вагиналната стена от преди периода на атрофията. В резултат на уплътняването на лигавицата се усилва нейната подпорна функция спрямо уретрата, при което намаляват симптомите на уринарна инконтиненция.

След терапия с Intimalase е възможно засилено влагалищно течение 2-3 дни след процедурата, рядко, слабо кървене.

Ефектът се забелязва още след първата процедура. След направени 2 или 3 терапии, резултатите се задържат до 18 – 24 месеца. Възстановяването е изключително бързо, без необходимост от използване на аналгетици и антибиотици. Не са необходими специални грижи след процедурата. Необходимо е въздържане от сексуални контакти до седмица след процедурата. Да се избягва поставяне на тампони 4 седмици след терапията. Не се препоръчват тежки физически усилия минимум 2 седмици след терапията.

Обикновено се препоръчват поне две процедури Удовлетвореността след терапията е над 97%. Средно влагалището се стеснява с 17%.  Процедурите се правят веднъж месечно.

Share