0700 17340

info@novavarna.com

ул. Вяра 7

гр. Варна, кв. Възраждане

Последвайте ни

Групи за взаимопомощ и подкрепа

Клиника НОВА Варна  >  Uncategorized   >  Групи за взаимопомощ и подкрепа
Групи за взаимопомощ и подкрепа

Групите за подкрепа и взаимна помощ са все още сравнително ново явление и се срещат рядко в нашата страна, дори и ако говорим за големите градове. Ние от Медицински център “Нова Клиника” в град Варна сме сред първите, които организират събирането на подобни колективи, чиято основна цел е да се предложи емоционална и психологическа подкрепа на хора в нужда.

Колективите са разделени според проблемите, които се стремят да разрешат. Така например, те могат да бъдат за хора, опитващи се да преборят депресията, преживяващи разводи, преодоляващи последиците от домашно или сексуално насилие, както и за хора, изпитващи трудности при откриването на партньор.

Събиранията са факт от месец ноември 2017 година, като семинарите за личностно израстване и развитие се водят от опитни в областта специалисти. С тяхна помощ всеки човек по-лесно ще може да преодолее трудностите, като целта е да се получи малък, но ефикасен колектив от хора със сродни проблеми.

Срещите на групата за подкрепа се организират един път в седмицата, като това може да стане в дните от понеделник до петък. За да бъдат по-удобни за всеки, лекциите се състоят в часовете между 17 и 19, тоест след работно време.

За да се постигне по-лесна асоциация и приобщаване към групата, обикновено се работи с малък брой хора, като минимумът е 4, а максимумът – 10 човека. Целта е да се сподели проблема с хора, които съответно преживяват същите или подобни трудности към момента.

Обикновено хората се чувстват по-добре още след първите срещи, като помага не само работата с опитен специалист, но и това, че могат да получат съвети и съпричастност от други, които преживяват същото или преминават през подобни трудности.

С цел удобството на посещаващите, дните и часовете могат да бъдат адаптирани според нуждите на членовете. Семинарите се водят от опитния психолог Тоня Филипова, която с помощта на задълбочени познания и анализиране на проблема, обръща специално внимание на всеки посетител в групата, предлагайки различни начини и методи за справяне с проблемите.

Share