0700 17340

info@novavarna.com

ул. Вяра 7

гр. Варна, кв. Възраждане

Последвайте ни

Хирургия – онкологична

Клиника НОВА Варна  >  Специалисти  >  Хирургия – онкологична

Онкологична хирургия

Онкологията е една от най-важните точки в медицината, занимаваща се с изучаването на туморните заболявания. Те, на свой ред, имат своите разновидности. Тя се занимава с проучването, лечението и превенцията на туморните заболявания, сполетели онези от нас, които най-малко са го очаквали.

С онкологична хирургия се занимават единствено специалисти, които притежават предварителна подготовка в областта на биохимията, молекулярната биология и хистологията. Всички медицински лица, практикуващи в тази област и занимаващи се пряко с онкология, биват наричани онколози.

Какви свойства имат туморните образования?

  • Повтаряне – това означава, че дори и след своето отстраняване, туморът би могъл да се появи отново;
  • Unlimited растеж – туморните образования притежават свойството да растат непрестанно. Превръщайки се в значително по-големи, те пораждат опасността от това да бъдат засегнати и останалите органи и тъкани, от които бива изградено човешкото тяло;
  • Метастаза – така се нарича възможността от образуване на джобове в органи, които не са в непосредствена близост до тумора. Туморът се разпространява чрез използване на ток на лимфата и кръвта;
  • Разбира се не всичко е валидно за всяко туморно образувание.

Превенция

Ако човек желае да предотврати и да се отърве от сполетялото го раково образувание, то това, което бихме могли да го съветваме е следното:

  • Постоянна физическа активност, която несъмнено притежава силата да му помогна да се избави от болестта;
  • Прекъснете употребата на цигари и алкохол. Те единствено биха навредили на организма, а не да му помогнат;
  • Диети, имащи за цел да нормализират теглото на човек;

Защо се извършва вторична профилактика в онкология?

Нейната основна цел е да диагностицира. Дори и след предотвратяването на тумора е необходимо да бъде извършена вторична профилактика. Ако бъдат извършвани профилактични прегледи, то е възможно идентифицирането на туморното заболяване да бъде осъществено още в начален етап.