0700 17340

info@novavarna.com

ул. Вяра 7

гр. Варна, кв. Възраждане

Последвайте ни

Инфекциозни болести

Клиника НОВА Варна  >  Специалисти  >  Инфекциозни болести

За Специалността Инфекциозни болести:

Инфекциозните заболявания са глобално разпространени и засягат всички възрастови групи. Значими, както за здравния, така и за социалния статус на хората.
Затова своевременната и точна инфекциозна диагноза е изключително важна, гарантира ранно и адекватно лечение, преди да са настъпили тежки и необратими увреждания.
Особено внимание заслужават заболяванията, пренасяни чрез ухапване от кърлеж. Това са Лаймска болест, Марсилка треска, кърлежовите енцефалити и кърлежовите хеморагични трески. Не подценявайте на пръв поглед безобидното ухапване от кърлеж – търсете консулт, преглед и при необходимост лечение от специалист по инфекциозни болести.
Повечето хора познават исторически известните тежки инфекциозни заболявания, като холера, тиф, дифтерит, дезинтерия, тетанус, краста и други, вследствие на които са умирали големи групи хора.

Друга част от нас познават морбилите, варицелата, рубеолата и скарлатината, защото сме ги преболедували, както нашите родители, така и ние и нашите деца. Много по-рядко, но сигурно сте слушали за херпес зостер, детски паралич (полиомиелит), мек шанкър, трихенелоза, салмонелоза или червен вятър(еризипел). При редица инфекциозни болести след преболедуване е налице траен пожизнен имунитет, например морбили, рубеола, заушка. Но при варицела въпреки преболедуване от това инфекциозно заболяване може да се прояви, в по – голяма възраст, заболяване с подобен характерен обрив, известен като херпес зостер – със задължителна необходимост от преглед и лечение от лекар инфекционист.
За голяма част от венерическите инфекциозни заболявания сме чели в романите, включително и с трагичен завършек за известни, исторически личности.

Инфекциозните болести имат вирусен или бактериален произход и затова най-известната от тях е така наречения ГРИП. Към тях се включват още всички форми на хепатита, вирусния менингит, заушката (епидемичен паротит), магарешката кашлица (коклюш) и други.
Не бива да подценяваме симптома ангина – който може да бъде клинична изява и на различни инфекциозни заболявания. Скарлатина (както ние казваме – няма скарлатина без ангина), инфекциозна мононуклеоза – вирусно заболяване с типични клинични симптоми и промени в кръвните лабораторни изследвания, заболяване, при което може да се наблюдава засягане на черния дроб по типа на така наречения мононуклеозен хепатит.

В противен случай, некомпетентното лечение в резултат на поставена неточна диагноза, ще доведе не само до значителен спад на имунитета и труден, и дълъг възстановителен период, но и до риск от изява на усложнения, както и до обостряне на налични, придружаващи заболявания.
Съвремената медицина има голям напредък в диагностицирането и лечението на всички инфекциозни заболявания. Знанията за инфекциозните болести непрекъснато се увеличават. В последните деситилетия са открити повече от 15 нови инфекциозни заболявания ( ХИВ, лаймска борелиоза, Хепатити С,Е,G ). Актуални станаха инфекциозните болести при бременни, при крайните възрастови групи, както и рисковите, при пътуване в далечни и екзотични страни. Всички чухме за еболата и преживявахме ужаса на живеещите и посещаващи африканския континент, заразени с този вирус.

За да не се предизвикват излишни страхове в хората ние препоръчваме да се потърси не само своевременна, но и компетентна медицинска помощ от лекар-инфекционист. Това гарантира точна диагноза, подбор на необходимите изследвания, а от тук адекватно и ефективно лечение.

Специалисти по инфекциозни болести:

Д-р Романка ВасилеваД-р Романка Василева

Д-р Романка Василева е завършила Медицина в гр.Варна. Започва работа като педиатър, била е преподавател в МУ гр.Варна. Придобива две специалности – Епидемиология и Инфекциозни болести. Работила е в чужбина като лекар- Обща медицина, била е Семеен лекар, с дълъг стаж и в Инфекциозна клиника.

Д-р Романка Василева работи и с бебета и деца.