0700 17340

info@novavarna.com

ул. Вяра 7

гр. Варна, кв. Възраждане

Последвайте ни

Неонатология

Клиника НОВА Варна  >  Специалисти  >  Неонатология

Неонатологията е специалност, занимаваща се с проблемите на най-малките пациенти, а именно новородените деца и специфичната патология в неонаталния период.

Контингент – всички новородени деца от 0–28 дни и деца, родени преди 32 гестационна възраст до 42 концепционна седмица.

Ранната диагностика на възникнали неонатологични проблеми, може да се направи чрез трансфонтанелна ехография с която се откриват  аномалии на мозъчните структори.

Специалисти Неонатология:

Д-р Миглена Маринова

Д-р Миглена Маринова е завършила Първа езикова гимназия с преподаване на английски език и Медицински университет  – Варна. След завършване на университета започва работа по разпределение в неонатологично отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски” – Разград. От 2003 год  работи като неонатолог в МБАЛ „Св.Анна” – Варна, а от 2008 год е негов началник.

Има придобити специалности по педиатрия и неонатология, както и специализация по неонатология  в университета „Бен Гурион” – Израел и интернатури по неонатология в университетските клиники в Залцбург и Грац – Австрия. Има квалификации по здравен мениджмънт в МУ „Проф. д-р П. Стоянов” – Варна и обществено майчино и детско здраве в университета „Бурло Гарофоло” – Триест – Италия. Преминала е обучение по имплементиране на правата на децата в педиатричната практика в Международния детски център в университета „Билкент” – Анкара.

Д-р Маринова има подчертани интереси в областта на неонаталната неврология и късно проследяване на рискови новородени деца, трансфонтанелна ехография, хранене и профилактика на алергията в най-ранна детска възраст.

Посещавала е многобройни курсове за следдипломна квалификация  по неонатология у нас, както и международни педиатрични и неонатологични форуми – конгреси на Международната неонатологична асоциация в Лион – Франция и Виена – Австрия, Световен конгрес по майчино, фетално и неонатално здраве  в Лондон, Европейски конгрес по перинатология в Гранада – Испания, конгреси на ЕSPGHАN в Будапеща, Соренто, Прага, Женева, конференции „Excellence in Pediatrics” в Лондон и Доха – Катар.

Д-р Маринова е член на БЛС, Българската Неонатологична асоциация, Нац-ионалното дружество по детска гастроентерология и хранене, Световната перинатологична асоциация и е член на Борда на CRED-PRO за Източна Европа.