0700 17340

info@novavarna.com

ул. Вяра 7

гр. Варна, кв. Възраждане

Последвайте ни

Зрителнат острота за деца и юноши

Клиника НОВА Варна  >  Профилактики  >  Зрителнат острота за деца и юноши

ЗРИТЕЛНА ПРОФИЛАКТИКА НА ДЕЦА В ПРЕДУЧИЛИЩНА И УЧИЛИЩНА ВЪЗРАСТ

Очите са един от най-сложните органи в човешкото тяло. Често не отчитаме факта, че окото е изключително крехък и лесно увредим орган.

За разлика от другите европейска държава, у нас не са предвидени достатъчно програми за стимулиране превенцията на очните заболявания при децата , въпреки наличието на добри специалисти в тази област. Колкото по-рано се открие дадено очно заболяване – особено при децата, толкова по-лесно се лекува. За целта е нужно поне веднъж годишно да се провежда преглед при офталмолог.

зрителна острота 1

Каква е целта на профилактиката

Чрез прегледа в очният кабинет, на Клиника Нова, вие можете да проверите зрителната острота на детето с помощта на познатите таблици с различна големина на шрифта. Чрез авторефрактометрията се установява рефракционната аномалия /късогледство или далекогледство/, без разширяване на зениците. „Неправилното“ пречупване на лъчите от роговицата или лещата на окото може да доведе до късогледство, далекогледство или астигматизъм /аномалии в изкривяването на роговицата/. Тези рефракционни аномалии се коригират с очила или лещи.

Ученик без очила?

Бурното развитие на късогледството започва именно в училищна възраст. Допълнителен принос за това оказват неправилната работна поза зад бюрото, лошата светлина, четенето в легнало положение, заседналият начин на живот и еднообразната храна.

зрителна острота 2

Безспорно е, че навременно проведените профилактични прегледи, с цел ранно откриване на зрителни аномалии при подрстващите, увеличава шансовете за тяхното успешно лечение. Именно затова, ние от Клиника нова, предлагаме, за бъдещите и настоящи ученици, от 6 до 25 години, офталмологичен скрининг, на преференциална цена.