0700 17340

info@novavarna.com

ул. Вяра 7

гр. Варна, кв. Възраждане

Последвайте ни

PRP плазмотерапия в Клиника Нова

Клиника НОВА Варна  >  Uncategorized   >  PRP плазмотерапия в Клиника Нова

Приложение на обогатена тромбоцитна плазма

/PRP терапия/

 

Биологичен метод на лечение

Използвай силите на собственото си тяло за да се излекуваш!

 

През последното десетилетие, обогатените с тромбоцити концентрати в това число обогатената на тромбоцити плазма са натрупали повишено внимание и са намерили широко приложение в ортопедията, спортната медицина, дерматологията, неврохирургия, лицевочелюстна хирургия, кардиохирургия и други области.

Каква предствлява PRP терапията?

Плазмотерапията е иновативен, революционен, алтернативен метод в медицината. Методът се базира на ролята на тромбоцитите в процеса на възстановяване на увредени части от тялото като от съществено значение са естествените растежни фактори при отделяне на тромбоцитите в увредената част. Инжектирането на повишена концентрация на тромбоцити в увредената част на става, сухожилие,мускул, кост или кожа стимулира иницииране на естествен оздравителен процес, което представлява и самия метод.

Накратко методът  предствалява вземане на кръв от пациента, след което тя се обработва по специален начин, със специален апарат, с цел отстраняване на еритроцитите. Получената суспензия, която е силно обогатена основно на тромбоцити и плазма, с минимално съдържание на левкоцити, се инжектира в увредената таргетна зона. Така се отключват естествени процеси на възстановяване в зоната на увредата. Обогатената с тромбоцити плазма зависи от биологичните условия на пациента  като години, пол, придружаващи заболявания, хормонални разстройства, кръвна дискразия  и използването на противовъзпалителни лекарства, аспирин, антибиотици, и някои други категории лекарства, които повлияват на тромбоцитната дегранулация.

Кога се прилага PRP терапията ортопедията?

1. Остеоартрит и дегенеративни ставни заболявания – гонартроза, коксартроза и др. засегнати стави, дископатия, радикулит, ошипяване.

2. Хронични тендинози, околоставни заболявания, сухожилно дегенеративни процеси – ентезопатии, периартрити, епикондилити, ахилесов паратендинит, плантарен фасцит, шип в петата, тендинити на капачего, на пес ансеринус, както и при различните форми на бурсити.

3. Остри и хронични болки, свързани с последици при различни спортни травми, мускулни травми – контузии, преразтягане, скъсване и др., след тежки навяхвания свързани с връзкови увреди, менискални увреди, увреди на ротаторен маншон.

4. При псевдоартрози за стимулиране на костното срастване и съкращаване на сроковете на оздравяване, като допълнение към основното лечение.

5. Асептични некрози, като допълнение към основната терапия при реваскуларизиране на некротичния костен участък.

6. При различните форми на костна пластика, извършванни по различни причини като увеличава възможността за прихващане на присадката и съкращаване на възстановителните срокове.

7. Трудно зарастващи рани

 

Някои от многобройните растежни фактори, освободени от тромбоцитите след активиране  са PDGF (получен от тромбоцити растежен фактор), TGF-α и β (трансформиращ растежен фактор алфа и бета), EGF (епидермален растежен фактор), FGF (фибробласт растежен фактор), KGF (кератиноцит растежен фактор), IGF (инсулин растежен фактор), PDEGF (получен от тромбоцити епидермален растежен фактор), IL-8 (интерлевкин- 8), TNF-α (тумор некрозен фактор алфа), CTGR(съединително тъканен растежен фактор), и GM-CSF (гранулоцит макрофаг колония-стимулиращ фактор)

 

Процедури –  препоръчват се 1-3 процедури през седмица или в рамките на 1 месец като има различни схеми за конкретни терапии с успеваемост над 80% по литературни данни.

Безопасност на метода

Методът е напълно безопасен. Няма установени странични ефекти.

PRP терапия PRP терапия PRP терапия PRP терапия

Share