0700 17340

info@novavarna.com

ул. Вяра 7

гр. Варна, кв. Възраждане

Последвайте ни

Ухапване от кърлеж

Клиника НОВА Варна  >  Uncategorized   >  Ухапване от кърлеж
Ухапване от кърлеж

Ухапването от кърлеж винаги изисква консултация със специалист

Д-р Романка Василевад-р Романка Василева e специалист „Инфекциозни болести и епидемиология“ с над 30 г. стаж в областта препоръчва при ухапваниеот кърлеж винаги да се прави консултация със специалист, защото това може да дведе до сериозни инфекциозни заболявания.

С какви болести може да бъде заразен човек след ухапване от кърлежи ?

Кърлежите са кръвосмучещи, които могат да бъдат преносители на различни тежки инфекциозни заболявания, протичащи с различни симптоми, но винаги изискващи консултация със специалист, изследвания и лечение. Говорим най-често за Лаймска болест, Марсилска треска и различни хеморагични трески.

Какви са симптомите?

Кърлежово-преносимите инфекциозни заболявания се характеризират с различно клинично начало и протичане.

Лаймската болест се пренася чрез кърлежите, които битуват в тревните площи и протича със следните клинични стадии:

Първи стадий – може да остане незабелязан, т.е. протича без оплаквания, или остава неразпознато, но в около 80% от болните се появява характерно зачервяване около или в близост до мястото на ухапване (от 7 до 20 дни).

Втори стадий – от няколко седмици до няколко месеца след ухапването са налице неврологични оплаквания, мускулно – ставни болки, обрив, необяснима отпадналост, лесна умора, безсъние (или сънливост).

Трети стадий – до няколко години след ухапването. Характеризира се с множество и разнородни оплаквания от почти всички органи и системи резултат от трайни, необратими усложнения, при които може да настъпи трайно инвалидизиране.

Марсилска треска – тя се пренася от кучешкия кърлеж, като на мястото на ухапването се оформя първичен афект, известен като ташноар (черно петно). Болестта се изявява с тежка клинична картина – висока температура, мускулни болки, предимно в подбедриците, главоболие, втрисане и поява на обрив по тялото, които обхваща дланите и ходилата.

Важно: И при двете заболявания болният не е източник на инфекция, не е преносител на зараза.

До колко време могат да се проявят симптомите?

При различните заболявания инкубационният период е с различна продължителност, но средно от 10 до 14 дни.

До колко часа най-късно трябва да бъде отстранен кърлежа от човешкото тяло и има ли разлика във възрастовата група?

Разлика във възрастовата група няма, но сериозно се препоръчва възможно най-ранното изваждане на кърлежа. Манипулацията по отстраняване трябва да се извършва задължително в медицински център със спазване на всички условия по стерилност и последваща обработка.

Къде можем да намерим специалист за целта?

При нас, в Медицински център „Клиника Нова“, могат да бъдат открити високо квалифицирани лекари за консултация, преглед и необходимост от лечение. Един от тях е Д-р Романка Василева

със специалност „Инфекциозни болест“.
Адресът на центъра е ул. „Вяра” № 7

Как да си запишем час?

Всеки, които има нужда от консулт, преглед или извършване на съответна манипулация, може да се свърже с Медицински център „Клиника Нова“ на следните телефони: 0700 17 340; 052/ 570 679; 052/ 580 061

Покрива ли се тази процедура от НЗОК?

Отстраняването на кърлеж не се покрива от НЗОК. Заплаща се от пациента, като цената е регламентирана и вписана в ценоразписа на Медицинския център.

Share